Zen- Luisteren


Zen- Luisteren staat voor rustig tekenen en iets delen. Delen in de zin van: jij praat, ik luister, jij deelt wat je kwijt wilt.

Het is een combinatie van Zentangle tekenen ( eenvoudige tangles) en een 1 op 1 gesprek.

Ik ben geen coach of therapeute, het is ook geen ( teken) therapie. Maar Zentangle werkt wél therapeutisch. Mensen over de hele wereld hebben Maria en Rick laten weten hoe ze geholpen zijn door hun teken- methode.

 Zentangle geeft zoveel rust!


Mijn achtergrond is pastoraal. Ik ben professioneel opgeleid (HBO) om naar mensen te luisteren zonder oordeel en met geheimhouding. Mensen denken vaak dat pastoraat over geloof gaat, of nog meer over de kerk. Maar pastoraat gaat over alles in het leven. Alles waar we als mens mee te maken krijgen en wat ons bezig houdt kan besproken worden.

 De opleiding die ik volgde was heel vrij en breed georiënteerd en bedoelt om met iedereen in gesprek te kunnen gaan.


Het beeld dat ik heb van een (pastoraal) gesprek is dat je een stukje mee ‘loopt’ op de weg die iemand gaat. Je ‘loopt’ naast degene en je luistert. Zo voelt die ander zich gezien, gehoord en hopelijk getroost. Ik stippel geen plannen uit, ik kom ook niet aan met ( snelle) oplossingen. Het leven gaat al snel genoeg.


Net zoals je bij Zentangle leert geduldig te tekenen, zo heeft luisteren ook met geduld te maken. Daar reken ik ook bij: luisteren naar jezelf. Kijken wat je eigen gevoel je te zeggen heeft en daarop leren vertrouwen. Geduld hebben ook met de tijd die jij daar voor nodig hebt. Mijn ervaring is dat als mensen kunnen praten met iemand die écht luistert, ze veel duidelijkheid krijgen over hun eigen gevoel. Vaak ontstaat er daardoor ruimte om de zaak helderder te zien. Dit gebeurt in de ander, ik sta hier los van.


Heb jij behoefte aan rust, aan iemand die naar je luistert en zou je dit fijn vinden onder het tekenen van mooie patronen? Neem dan contact met mij op via de mail. In mijn atelier is het rustig en gezellig en ik zal je van harte welkom heten en maak alle tijd voor je. De gesprekken zijn voor iedereen bedoeld, ook jongeren of kinderen zijn van harte welkom. Ik heb jarenlange ervaring voor de klas, ook met basisschoolkinderen en was docent levensbeschouwing.


Een gesprek kost 30 Euro en ik neem daar 1 tot 1,5 uur de tijd voor. Misschien wil je het bij 1 keer laten, misschien juist niet en wil je vaker komen. Alles staat vrij. Het accent bij Zen –Luisteren ligt op jouw vragen en jouw leven.

 Daarbij hoop ik dat je na afloop ook thuis door Zentangle tot rust kunt komen.

E: [email protected]